Terapia prin arte în centre de recuperare

ART – TERAPIA  este abordarea care implică procesele creative ale artei pentru a îmbunătăți viața copiilor cu dizabilități.

 

Atelierele de pictură organizate de Fundația pentru copii Cezar Trifan sunt un tratament eficient pentru copiii care experimentează dificultăți de dezvoltare, medicale, educaționale, sociale sau mentale.

 

Terapiile alternative, complementare și integrative îmbunătățesc funcționalitatea copilului și îi redă sentimentul de bunăstare personală.

2024

Pictură Pascală

Încă o zi emoționantă pentru noi petrecută la Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii “Dr. Nicolae Robănescu” din București. Astăzi am desfășurat atelierul de Art-Terapie “Pictură Pascală” unde copiii aflați internați pentru parcursul medical au pictat nu mai puțin de o sută treizeci (130) de ouă!
Luând parte la această activitate, copiii s-au decuplat de mediul spitalicesc, și-au îmbunătățit starea de spirit și s-au relaxat. Beneficiile activităților artistice în dezvoltarea copiilor sunt numeroase, acestea având efect cathartic (purificator), terapeutic. Prin actul de a crea, copilul exprimă inconştient stări și emoţii, iar materialele de lucru în sine (culorile) îmbunătățesc conexiunile neuronale, stimulează echilibrarea afectivă și totodată induc destinderea musculaturii.
Iepurașul Ací și-a făcut debutul în oferirea de sprijin emoțional însoțindu-i pe copii în activitate.

Din dorința de a ajunge la cât mai mulți copii, noi – membrii fondatori ai Fundației pentru copii Cezar Trifan l-am rugat din nou pe Sirbu Madalin-Iulian să ne găzduiască în desfășurarea atelierului complet gratuit pentru copiii speciali de la centrul său, Adia Kineto.
Sub supervizarea Fundatia Catharsis Art, atelierul a fost susținut de către Cristina Trifan, Președintele Fundației pentru copii Cezar Trifan, profesor certificat în pedagogii alternative și arta în educație. Participarea la această activitate a condus la un impact pozitiv asupra dezvoltării personale prin exprimarea non-verbală a emoțiilor, stimularea senzorială și îmbunătățirea abilităților de coordonare mână-ochi. 👏🏻 S-au pictat peste 50 de ouă din polistiren! Nu în ultimul rând, interacțiunea cu iepurașul de sprijin emoțional a sporit preocuparea empatică și a indus o stare de bine.

mARTișoare

Săptămâna aceasta ne pregătim de sosirea primăverii, iar copiii de la Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii “Dr. Nicolae Robănescu” vor întâmpina 1 Martie cu mărțișoare pictate de ei! 

Fundatia Catharsis Art ne-a ghidat în organizarea atelierului terapeutic de mARTișoare, iar ProfiArt ne-a dăruit cele mai frumoase materiale!

Copiii s-au bucurat să se alăture activității susținute în cinstea lor și au dezvoltat abilități de coordonare ochi-mână făcând apel la creativitatea înnăscută.

Vă mulțumim tuturor care vă alăturați demersurilor noastre și faceți ca evenimentele pe care le inițiem să fie o experiență valoroasă pentru cei aflați în grele încercări de viață.

Proiectul face parte din – PROGRAMUL CENTRU – terapii alternative, complementare și integrative pentru copiii cu nevoi speciale care stimulează potențialul de dezvoltare personală și promovează importanța inducerii stării de bine prin terapie.

Susține și tu proiectele noastre! 

2023

Pictura pe globuri

Fundația pentru copii Cezar Trifan în parteneriat cu Fundatia Catharsis Art a oferit pacienților cu dizabilități ai Centrului Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii “Dr. Nicolae Robănescu” (Cncrnc Robanescu) posibilitatea de a se exprima artistic iar aceștia au dobândit un adevărat sentiment al identității de sine.

Terapia prin artă reprezintă o formă de exprimare a emoțiilor cu efect pozitiv asupra dezvoltării personale.

Atelierul de Art-Terapie „Pictură pe globuri” a fost derulat de Conf. univ. dr. Mariana Cimpeanu – Președinte la Fundația Catharsis Art.

Copiii cu nevoi speciale s-au exprimat fără a face apel la folosirea limbajului verbal și au depășit limitările impuse de dificultățile mentale.

Prin lucrările lor, copiii ne arată preferințe, fac alegeri personale și dobândesc un simț al propriilor realizări.

Acest proiect tematic a fost sponsorizat de ProfiArt, magazin cu produse si accesorii pentru pictură, grafică, desen si hobby-uri creative, în București.

Privim cu recunoștință către partenerul nostru, sponsorul și voluntarii care au făcut posibil să susținem copiii cu dizabilități în vederea continuării parcursului terapeutic alternativ, complementar și integrativ!

Fundația pentru copii Cezar Trifan alături de gazda și partenerul nostru Adia Kineto am desfășurat atelierul Art-Terapeutic tematic sărbătorilor de iarnă și am contribuit nu doar la dezvoltarea abilităților de coordonare ale copiilor cu nevoi speciale ci și la creșterea coeziunii dintre copii și părinți!
Terapia prin artă reprezintă o formă de exprimare a emoțiilor cu efect pozitiv asupra dezvoltării personale.


Mulțumiri speciale sponsorilor,
Fundatia Catharsis Art
ProfiArt