Excursie terapeutică în aer liber

Fundația pentru copii Cezar Trifan a realizat un nou proiect în scopul utilizării terapiilor alternative, complementare și integrative pentru combaterea barierelor impuse de dizabilitățile copiilor în procesul de redare a bunăstării personale.
“Excursia terapeutică in aer liber” a oferit o abordare holistică pentru 20 de copii cu vârste cuprinse intre 3 si 18 ani internați la Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru copii “Dr. Nicolae Robănescu” din București.

Excursia terapeutică în aer liber

Obiectivul principal al proiectului este compensarea terapeutică a grupului țintă prin facilitarea accesului la terapia de fermă și la atelierul de terapie prin horticultură ce conduc la îmbunătățirea funcționalității pacienților, stimulează potențialul de dezvoltare personală și promovează importanța inducerii stării de bine prin terapie.

Terapia de fermă se bazează pe legătura om-animal, un concept care descrie dorinţa oamenilor de a interacţiona și de a relaţiona cu animalele. Aceasta a fost folosită ca un proces terapeutic de sine stătător, complementar parcursului clinic de recuperare. Compania animalelor domestice și relaxarea în miros de fân a condus la îmbunătățirea stării de spirit.
În cadrul excursiei copiii au participat și la un atelier de grădinări unde s-a experimentat terapia prin horticultură. Aceasta contribuie la îmbunătățirea comportamentului adaptativ și sporește relațiile sociale ale pacienților.
Copiii au fost serviți cu gustări și au primit câte un cadou tematic și practic pentru desfășurarea altor activități specifice copilăriei din cadrul excursiei: desen folosind cretă colorată, șepci pentru protecția solară, set pentru baloane de săpun, carte cu povești de fermă pentru copii, creioane de colorat și fișe cu animale domestice.
Alături de beneficiile descrise mai sus, excursia terapeutică în aer liber a țintit spre dezvoltarea motricitatii, învăţarea unor noţiuni din sfera agriculturii, învingerea fricii de animale și îmbunătăţirea capacităţii de menţinere a contactului vizual.

Terapia prin horticultură

Terapia prin horticultură din cadrul atelierelor de grădinărit îmbunătățește semnificativ comportamentul adaptativ și optimizează activitatea generală a organismului. Îngrijirea plantelor și petrecerea timpului în natură sunt o modalitate eficientă de recuperare a persoanelor cu deficiențe.

Această abordare holistică promovează importanța inducerii stării de bine prin terapie, stimulează potențialul de dezvoltare personală și favorizează consolidarea relațiilor sociale ale pacienților.
Alături de beneficiile descrise mai sus, terapia prin horticultură ajută la coordonarea mișcărilor ochi-mână, dezvoltarea abilităților motorii fine ale copiilor și învăţarea unor noţiuni agricole din sfera cultivării plantelor.

Terapia de fermă se bazează pe legătura om-animal, un concept care descrie dorinţa oamenilor de a interacţiona și de a relaţiona cu animalele. Aceasta poate fi folosită ca un proces terapeutic de sine stătător sau complementar unei alte forme de terapie. Compania animalelor domestice și relaxarea în miros de fân conduce la îmbunătățirea stării de spirit.
Această abordare holistică contribuie la îmbunătățirea funcționalității pacienților, stimulează potențialul de dezvoltare personală și promovează importanța inducerii stării de bine prin terapie.
Alături de beneficiile descrise mai sus, facilitarea accesului la terapia de fermă țintește spre dezvoltarea motricitatii, învăţarea unor noţiuni din sfera agriculturii, învingerea fricii de animale și îmbunătăţirea capacităţii de menţinere a contactului vizual.

Terapia de fermă